Hoe krijgen we arbeidsmigranten in beeld?

Arbeidsmigranten zijn onmisbaar geworden in Nederland, waar ze bijdragen aan sectoren zoals land- en tuinbouw, logistiek en productie. Maar hun huisvesting en registratie zorgen voor grote uitdagingen bij gemeenten. Hoe houd je zicht op wie er verblijft, en hoe zorg je dat ze eerlijk bijdragen aan lokale voorzieningen? Het verbeteren van de leef- en werkomstandigheden voor arbeidsmigranten, zoals aanbevolen door het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten, is niet alleen belangrijk voor hen, maar ook voor de gemeentelijke belastinginkomsten. Hoe kan een effectieve registratie en belastingheffing, zoals toeristenbelasting, gemeenten helpen om beter inzicht te krijgen?
 

Het belang van goede huisvesting voor arbeidsmigranten

Goede huisvesting is essentieel voor de integratie en het welzijn van arbeidsmigranten. Helaas blijven de media berichten over ontoereikende voorzieningen, vooral op recreatieterreinen of in ongeschikte woonomgevingen. Gemeenten spelen een sleutelrol bij het handhaven van fatsoenlijke leefomstandigheden en moeten weten wie er woont om efficiënte belastingen te kunnen heffen.

Arbeidsmigranten en registratie

Veel arbeidsmigranten schrijven zich niet in het Basisregister Personen (BRP) in. Dit komt vaak door onwetendheid, extra kosten, of het risico op verlies van rechten in het thuisland. Voor gemeenten is dit echter een probleem; zonder inschrijving ontvangen ze geen bijdrage vanuit het gemeentefonds voor deze bewoners, wat voorzieningen kan ondermijnen. Registratie is essentieel om inkomsten te waarborgen en onkosten te compenseren.

Toeristenbelasting als mogelijke oplossing

Steeds meer gemeenten kiezen ervoor om arbeidsmigranten op te nemen in de toeristenbelasting. Deze benadering biedt voordelen: de belastingverordening hoeft vaak niet te worden aangepast en de heffing bevordert gelijke behandeling tussen arbeidsmigranten en andere kortverblijvers. Hiermee kunnen gemeenten toch belastinginkomsten genereren, ook als arbeidsmigranten zich niet inschrijven. Vooral gemeenten met grote aantallen arbeidsmigranten ervaren vaak hogere kosten voor infrastructuur, gezondheidszorg en andere diensten. Een eerlijke bijdrage via toeristenbelasting kan deze kosten helpen dekken en gemeenten meer financiële ruimte bieden om in lokale voorzieningen te investeren.

Waar en hoe verblijven arbeidsmigranten?

Arbeidsmigranten verblijven op uiteenlopende locaties, afhankelijk van hun werksector en de betrokken huisvesters. Naast keurmerken zoals SNF en AKF, die de omstandigheden reguleren, hebben gemeenten verschillende manieren om inzicht te krijgen in deze huisvestingslocaties, zoals:

  • Gemeentelijke bestanden: Veel verschillende afdelingen van gemeenten houden bij waar arbeidsmigranten verblijven voor verschillende doeleinden. Helaas worden deze gegevens vaak onvoldoende gedeeld tussen afdelingen en soms mag dit simpelweg niet vanwege de AVG.
  • Samenwerking met uitzendbureaus: Deze bureaus verstrekken vaak gegevens over de locaties waar ze hun medewerkers onderbrengen.
  • GIS-kaarten en Leegstandsonderzoek: Kaarten en leegstandsonderzoeken kunnen waardevolle inzichten bieden in tijdelijke huisvesting en de verblijfsomstandigheden van arbeidsmigranten.

Conclusie

Effectieve registratie en belastingheffing zijn cruciaal voor gemeenten om arbeidsmigranten eerlijk te betrekken in lokale lasten. Door hen mee te nemen in toeristenbelasting en het belang van BRP-inschrijving te benadrukken, kunnen gemeenten bijdragen aan zowel eerlijke belastingen als de leefbaarheid van hun voorzieningen. Het resultaat is een win-win situatie: een betere registratie, eerlijke bijdragen, en een verbeterde leefomgeving voor zowel arbeidsmigranten als inwoners. 

Afgelopen periode hebben de afdelingen GEO en Recreatieve Heffingen van ANG de handen ineengeslagen om samen met gemeenten alle puzzelstukjes te verzamelen, deze te vergroten en de gehele puzzel te leggen zodat een duidelijk beeld ontstaat. We doen dit met kaartmateriaal waarop staat weergegeven waar arbeidsmigranten binnen de gemeente verblijven, aangevuld met alle informatie die over de locaties aanwezig is. 

Meer weten over het in beeld brengen van verblijfslocaties van arbeidsmigranten binnen gemeenten? Neem dan contact op met Vincent Maltha, Manager Recreatieve Heffingen.  

Wat zoek je?