Puzzelen met data om zo tot waardevolle inzichten te komen, dat is wat Abiël Kuster het liefste doet. Sinds september 2023 werkt hij dan ook als GIS-specialist in team Geo bij ANG.
Waardevolle geodata
Voor Abiël naar ANG kwam werkte hij acht jaar voor Sweco (voorheen Grontmij) als dataspecialist bij het Team Beheer Openbare Ruimte (BOR). “Hier was ik druk in de weer met het opschonen, verrijken en analyseren van data zodat de assetbeheerder aan de slag kon met het opstellen van beheerplannen en begrotingen. Met het resultaat konden ook aannemers buiten gericht hun werkzaamheden uitvoeren. Wijzigingen die uit dit werk voortvloeien moeten natuurlijk ook weer terug het systeem in. Toen ik net was begonnen had ik nog weinig feeling met het beheer van de openbare ruimte, maar gaandeweg werd mij steeds duidelijker welke tastbare waarde geodata had in dit beheerproces. Ondanks dat het soms best een karwei was om het voor elkaar te krijgen ontdekte ik hoe leuk ik het vond om iets nieuws te maken met bestaande data. Vorig jaar kwam ik tot het besef dat ik geodata graag in een bredere context wilde toepassen dan enkel voor BOR en heb ik de overstap naar ANG gemaakt”.
BGT biedt meerwaarde
In 2016 werd de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT) in gebruik genomen. Omdat de BGT- beheerders en landmeters de geografie inwinnen en bijhouden, kunnen de assetbeheerders zich tegenwoordig vooral focussen op de inhoud. “Ik heb van dichtbij kunnen zien welke meerwaarde dit de afgelopen jaren heeft gehad. Met expertise in BAG, BRP, BRK en WOZ is ook ANG goed bekend met de basisregistraties. Mijn kennis over geodata in het algemeen en de BGT in het bijzonder sluit daar niet alleen goed op aan, maar resulteert ook in nieuwe perspectieven”, aldus Abiël Kuster.
Werkzaamheden in team Geo
De afgelopen periode ontwikkelde team Geo waar Abiël deel van uitmaakt de R-APP voor de controles reclamebelasting van team Recreatieve Heffingen en werd ook de Benuttingsmonitor opgezet. Daarnaast leverde hij een bijdrage aan het vervaardigen van kaarten en dashboards die de toe- en/of afname van het groen, de boomkronen en groene daken monitoren voor diverse gemeenten. De Geo-AI technieken die daarbij gebruikt worden zijn overigens bij uitstek toepasbaar voor mutatiedetectie van de BAG/WOZ. Voor een ander project brengt hij de zuiveringseenheden van een waterschap in kaart door het rioolnetwerk te analyseren. “En samen met collega Michel ten Brummelhuis werk ik ook aan enkele adviestrajecten zoals o.a. de positionering van een gemeentelijke GIS-afdeling. Ik kan dan ook wel stellen dat mijn wens om geodata breder toe te passen hiermee uitgekomen is”.